Dodana: 9 czerwiec 2006 09:05

Zmodyfikowana: 9 czerwiec 2006 09:05

Wódka grillowana

W Suwałkach pojawiła się podrabiana kolorowa wódka, do produkcji której wykorzystano płynną podpałkę do grilla.

Rzecznik suwalskiej policji, Krzysztof Kapusta mówi, że aby ukryć specyficzny zapach rozpałki wytwórcy dolewają do niej olejki eteryczne, a aby zmienić kolor - dodają farbki plakatowe. W ten sposób powstaje alkohol o wyglądzie i aromacie żurawinowym czy kawowym.

Jednak rozpałka to nie jedyny produkt, którego używa się do wyrobu nielegalnego alkoholu. Suwalascy policjanci zlikwidowali kilka rozlewni, w których znaleźli kilkaset litrów płynu do spryskiwaczy samochodowych i spirytusu przemysłowego.

Do suwalskiego szpitala trafiali już pacjenci po spożyciu takiego alkoholu. Lekarze ostrzegają, że wypicie takiego trunku może doprowadzić do ostrej niewydolności nerek, krwawień z przewodu pokarmowego czy uszkodzenia płuc.

Radio Białystok

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook